/var/www/html/snowi/domains/snowi-storingsdienst.nl/public_html/wp-content/themes/snowi-storingsdienst.nl/page.php

De secundaire beveiliging van uw groepenkast

 

 

Wat is een aardlekschakelaar?


Een aardlekbeveiliging, oftewel een aardlekschakelaar, komt met name in huisinstallaties voor en dient als extra beveiliging van de groepenkast. Deze beveiligt de groepenkast tegen drie gevaren: direct aanrakingsgevaar, indirect aanrakingsgevaar voor de mens en brandgevaar door lekstroom. 

 

 

De drie gevaren
 

Er is sprake van direct aanrakingsgevaar als men direct met de spanning in aanraking kan komen zonder dat deze spanning beveiligd is door een isolerende- of geaarde omhulling.  
 
Bij indirect aanrakingsgevaar is er, in tegenstelling tot direct aanrakingsgevaar, wél sprake van een geaarde metalen omhulling. Wanneer de metalen omhulling niet voldoende geaard is kan deze bij een aardsluiting onder hoge spanning komen te staan. Aardsluiting ontstaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of vaatwasser, de toevoerdraad van de stroom in contact komt met de metalen behuizing.  
 
Men denkt vaak dat brand veroorzaakt wordt door kortsluiting. Deze informatie is niet helemaal correct want in de meeste gevallen is er sprake van een kleine overbelasting of een aardlekstroom.  
 
Het komt regelmatig voor dat er in een woning onvoldoende stopcontacten op de juiste plaats zitten. Dit is te verhelpen door het gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen en werken we deze snoeren weg door ze onder het tapijt leggen zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Daarnaast wordt er vaak over de kabels gelopen als ze voor de deur liggen. 
 
In verloop van tijd kan de isolatie van een verlengsnoer beschadigd raken waardoor er mogelijk een slecht geleidende aardfout ontstaat. De aardlekschakelaar biedt extra veiligheid omdat deze al bij een kleine lekstroom zichzelf uitschakelt. Op dat moment staat er geen spanning meer op het apparaat en kunt u het gewoon aanraken zonder een schok te krijgen.  

 

 

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat


Een aardlekschakelaar is overigens niet hetzelfde als een aardlekautomaat. Het verschil tussen deze componenten is dat de installatieautomaat achter een de schakelaar wordt aangesloten, terwijl een aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

SnoWi Klantenservice

          24uurs Elektro Hulp Dienst

 

24/7 tot uw dienst!

 

 

Een beeld van de toekomst

Meterkasten plaatsen of vervangen

Heeft u geen zin meer om iedere keer nieuwe zekeringen te kopen? Is uw meterkast niet beveiligd tegen brand en piekstroom? Laat uw meterkast altijd door een erkend bedrijf... Lees meer...