/var/www/html/wp-content/themes/snowi-storingsdienst.nl/page.php

Hoe moet een inductiekookplaat worden aangesloten?

 

Tegenwoordig is het erg populair om een inductiekookplaat te installeren in uw keuken. Een inductiekookplaat aansluiten zorgt voor een korte kooktijd en de temperatuur kan tot in perfectie worden geregeld. Hierdoor is inductie koken een veilige manier van kokkerellen voor jong en oud. Verzorgingsinstellingen en woningbouwbedrijven raden het gebruik van een inductiekookplaat dan ook sterk aan.  
 

 

Wat is een inductiekookplaat precies? 

Een inductiekookplaat bestaat uit elektrische spoelen, waardoor er een magnetisch veld ontstaat. Vervolgens vormt er een wervelstroom door de bodem van de pan, die door de weerstand omgezet wordt in warmte. Door dit magnetisch veld wordt alleen de pan verwarmd, terwijl de kookplaat zelf relatief koel blijft. Hierdoor kun je je niet verbranden aan de kookplaat en is het gebruik van inductie een zeer vellige manier van koken.  

 

 

 

 

De voordelen

De voordelen van inductie koken: 

 

 • Temperatuurwisseling is makkelijk te regelen. Daarnaast heeft een inductiekookplaat verschillende programma’s, zoals “braden” en “sudderen”, die koken nog simpeler maakt. 

 • Doordat alleen de pan verhit wordt blijft de kookplaat relatief koel. Hierdoor blijven er minder etensresten achter die mogelijk aankoeken of inbranden, en zijn makkelijk te verwijderen. 

 • Het is veilig en u zult zich niet verbranden aan een hete kookplaat. 

 • De kooktijd is aanzienlijk korter ten opzichte van een gasfornuis

 • Doordat een inductiekookplaat minder stroom verbruikt en beter is voor het milieu, is inductie koken een betaalbaar alternatief.  

 

 

Hoe moet u een inductiekookplaat aansluiten? 

Wij van SnoWi willen graag onze kennis met u delen. In deze online instructie kunt u lezen hoe een inductiekookplaat moet worden aangesloten. Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat door een erkend elektricien aangesloten moet worden zodat schade door kortsluiting of lekstroom voorkomen wordt.

 

   
Laat uw inductiekookplaat door een erkend elektricien installeren! 

Wilt u een erkend installateur inschakelen om uw kookplaat aan te sluiten? De elektriciens van SnoWi staan tot uw dienst. Voor een aantrekkelijk all-in bedrag van €99,00 inclusief btw, voorrijkosten en montage klaren wij de klus. Uw kookplaat wordt op een betaand perilex stopcontact aangesloten. Heeft u geen perilex stopcontact? Dan bestaat de kans dat er een nieuwe kookgroep moet worden aangelegd vanuit de meterkast naar de keuken en heel vaak liggen de kosten tussen €400 en €500. Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen. Wilt u de inductiekookplaat toch zelf aansluiten? Lees dan verder. 

 

 

 

Voordat u begint 

Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van een kookplaat, zijn er een aantal dingen die u eerst moet nalopen: 

 

 • Is er een aparte kookgroep of een drie-fase aansluiting in de groepenkast aanwezig? Zo ja, zit deze groep gekoppeld aan de ruimte waar de kookplaat wordt aangesloten? 
 • Controleer met een spanningszoeker of er spanning aanwezig is. 
 • Controleer hoeveel fases of stroomtoevoer u heeft bij het stopcontact
 • Controleer hoeveel nullen of stroomafvoer heeft u bij het stopcontact
 • Controleer of er een aardedraad aanwezig is in het stopcontact

 

Het is belangrijk dat u weet hoeveel stroomtoevoer (fase) aanwezig is en welke deze zijn. Met een spanningszoeker kunt u deze meten. Bij het contact met stroomtoevoer (fase) gaat de spanningszoeker aan. 
 
Indien u de bovenstaande vragen positief heeft beantwoord, kunt u aan de slag gaan met de inductiekookplaat aansluiten.  

 

 

Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten  

 

Drie-fase aansluiting

3×16 ampere zekering (Maximale capaciteit 11040 watt)
Installatiekabel 5×2,5mm (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen) 

 

De bruine draad wordt aangeduid als P1 (fase 1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar het is mogelijk dat deze draad zwart van kleur is i.p.v. grijs. In dit geval heeft u twee zwarte draden met één bruine draad of drie zwarte draden, afhankelijk van het soort kabel. De blauwe nuldraad wordt aangeduid als N en de geel/groene draad is aangeven als de PE. Kort gezegd: 

 

 • Bruine draad: P1 
 • Zwarte draad: P2 
 • Grijze draad: P3 
 • Blauwe draad: N 
 • Geel/groene draad: PE 

 

Twee-fase aansluiting inclusief twee nuldraden
2×16 ampere zekering (Maximale capaciteit 7360 watt)
Installatiekabel 5×2,5mm (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen) 

 

Bij de twee-fase aansluiting heb je twee keer toevoer (2 fase) en twee keer afvoer (2 nul). Bij deze aansluiting worden de bruine draad en de blauwe draad in de meeste gevallen gebruikt voor de afvoer (nul). De zwarte draad en de grijze draad zijn voor de toevoer (fase). Om deze af te kunnen sluiten moet u eerst met een spanningzoeker meten of in het perilex stopcontact kijken hoe dit aangesloten zit. Mocht u er niet uit komen kunt u altijd een foto per mail sturen zodat wij u advies kunnen geven. Kortom: 

 

 • Zwarte draad: P1 
 • Grijze draad: P2 
 • Bruine draad: N1 
 • Blauwe draad: N2 
 • Geel/groene draad: PE 

 

één fase aansluiting 
Let op! dit aansluiting wordt alleen in een berijfspand gebruikt met dikkere kabels
Installatiekabel 3x6mm (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen) 

 
Bij een één fase aansluiting worden alle fasen aansluitingen van de kookplaat met elkaar doorverbonden. Dit betekent dat u de kookplaat ook op een 220 volt stopcontact kunt aansluiten, mits het vermogen minder is dan 3.860 Watt. Is het vermogen van de inductiekookplaat meer dan 3.86 KW dan loopt u risico dat de groepenkast overbelast raakt wanneer u de inductiekookplaat in gebruik neemt. De één fase aansluiting wordt alleen voor tijdelijke gevallen gebruikt of bijvoorbeeld in een showroom waar keukenapparatuur wordt tentoongesteld.  

 

Zo moet u een één fase aansluiting aansluiten: 

 

 • Bruine draad: P1, P2, P3 
 • Blauwe draad: N 
 • Geel/groene draad: PE 

 

 

Komt u er niet helemaal uit? Of heeft u liever dat wij uw inductiekookplaat aansluiten? Neem dan contact op met onze technische dienst via 0850160003. Wij adviseren u graag! 

SnoWi Klantenservice

          24uurs Elektro Hulp Dienst

 

24/7 tot uw dienst!

 

 

Meterkasten plaatsen of vervangen

Heeft u geen zin meer om iedere keer nieuwe zekeringen te kopen? Is uw meterkast niet beveiligd tegen brand en piekstroom? Laat uw meterkast altijd door een erkend bedrijf... Lees meer...

Elektricien nodig? Of wilt u een second opinion?

Bent u thuis aan te klussen en komt u er niet meer uit? Of heeft u een huis gekocht en wilt dat opknappen? U wilt nieuwe lampen hangen in uw woning? Onze elektricien staat graag voor u klaar om u te... Lees meer...

Alles over elektriciteit

Elektriciteit kan bij onjuist gebruik gevaarlijk zijn. Schakel daarom altijd een professionele elektricien in voor het herstel van uw installaties. Wanneer u zelf de problemen wil oplossen kunt u... Lees meer...

Denk aan uw eigen veiligheid!

Wanneer u van plan bent om te gaan klussen met elektriciteit, denkt u dan aan uw eigen veiligheid. Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie om veilig met elektriciteit om te gaan.... Lees meer...

Laat uw meterkast tijdig inspecteren

Wist u dat brandschade niet altijd vergoed wordt als uw elektra installatie niet is goedgekeurd? U dient eens in de vijf jaar uw meterkast te laten inspecteren en certificeren door een erkende... Lees meer...

NEN 1010 IEC, CEE & NEC

Vanaf 1926 hebben een aantal Europese energiebedrijven geijverd om keuringseisen voor deugdelijk installatiemateriaal op te stellen. De NEN 1010 IEC, de CEE en de... Lees meer...