Onze diensten

Aparte groep aanleggen voor een afwasmachine

Moet de vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten?

Een afwasmachine, of vaatwasser, is niet meer weg te denken uit de inrichting van uw keuken. Het bespaart namelijk tijd en een vaatwasser krijgt uw afwas schoner dan wanneer u dat met de hand zou doen. Daarnaast is een afwasmachine veel hygiënischer. Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Ten eerste is het gebruik van een afwasmachine duurder dan afwassen met de hand. Een vaatwasser kost ongeveer € 49,00 tot € 70,00 per jaar aan energie, wat uiteraard afhankelijk is van de capaciteit van de afwasmachine. Voor vaatwassers gelden de NEN 1010-normen en moet op een aparte groep worden aangesloten.

Er zijn drie soorten vaatwassers: inbouw, vrijstaand en onderbouw. Een inbouw vaatwasser wordt ingebouwd in de keuken en zijn volledig geïntegreerd, half geïntegreerd of is bekleed met decorlijsten.

Bij een volledig geïntegreerde afwasmachine kun je aan de buitenkant niet zien dat het apparaat erin zit. Het bedieningspaneel zit aan de binnenkant van de deur. Een half geïntegreerde vaatwasser ziet er hetzelfde uit als de rest van de keuken, alleen zit het bedieningspaneel aan de voorkant. Hierdoor is het wel duidelijk dat er een apparaat is geïnstalleerd.

Als er sprake is van een decorlijst kunt u de vaatwasser duidelijk zien zitten. De plint hoeft echter niet doorbroken te worden. Handgrepen zijn in de meeste gevallen anders dan de keukenkastjes en het bedieningspaneel is goed zichtbaar aan de voorkant.

De vrijstaande vaatwasser wordt vaak in een bijkeuken of onder een los werkblad geplaatst. Het voordeel van een vrijstaande afwasmachine is dat deze direct te plaatsen is en meteen op de waterafvoer, kraan en het stopcontact kan worden aangesloten.

Een onderbouwvaatwasser is niet heel veel anders dan een inbouwvaatwasser, maar heeft een andere deur. Op de meeste onderbouwvaatwassers kunt u deurpanelen plaatsen. Ook bij onderbouwvaatwassers zit de bediening aan de voorkant.

Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is. Wilt u weten of uw elektrotechnische installatie voldoet aan de hedendaagse installatienormen? SnoWi is een NEN 1010 en NEN 3140 gecertificeerd installatiebedrijf dat enkel samenwerkt met erkende elektriciens. Hierdoor mogen wij NEN 1010 woninginspecties en NEN 3140 bedrijfsvoering verrichten. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze keuring en inspectie pagina.

Hieronder vindt u de meeste gestelde vragen over een vaatwasser:

Moet de vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten?

Het antwoord is: ja

Waar moet een vaatwasser aan voldoen?

Antwoord: Dit staat in de handleiding van de vaatwasser

Moet de vaatwasser achter een aardlekschakelaar geplaatst worden?

Het antwoord is: ja

Kan de vaatwasser samen met de oven op één groep worden aangesloten?

Het antwoord is: nee

Kan de vaatwasser samen met de wasmachine op één groep worden aangesloten?

Het antwoord is: nee

Vragen of hulp nodig?

Neem contact met ons op

Wij sturen bij spoed direct een erkend elektricien bij je langs.

Heb je een opdracht?

Vul vrijblijvend ons opdrachtformulier in

Opdrachtformulier