Onze diensten

Oplossen van aardlekstoringen

SnoWi verhelpt uw aardlekstoring

Een aardlekbeveiliging, oftewel een aardlekschakelaar, komt met name in huisinstallaties voor en dient als extra beveiliging van de groepenkast. Deze beveiligt de groepenkast tegen drie gevaren: direct aanrakingsgevaar, indirect aanrakingsgevaar voor de mens en brandgevaar door lekstroom.

De drie gevaren

Er is sprake van direct aanrakingsgevaar als men direct met de spanning in aanraking kan komen zonder dat deze spanning beveiligd is door een isolerende- of geaarde omhulling.

Bij indirect aanrakingsgevaar is er, in tegenstelling tot direct aanrakingsgevaar, wél sprake van een geaarde metalen omhulling. Wanneer de metalen omhulling niet voldoende geaard is kan deze bij een aardsluiting onder hoge spanning komen te staan. Aardsluiting ontstaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of vaatwasser, de toevoerdraad van de stroom in contact komt met de metalen behuizing.

Men denkt vaak dat brand veroorzaakt wordt door kortsluiting. Deze informatie is niet helemaal correct want in de meeste gevallen is er sprake van een kleine overbelasting of een aardlekstroom.

Het komt regelmatig voor een woning onvoldoende stopcontacten op de juiste plaats zitten. Meestal wordt dit opgelost door verlengsnoeren met contactdozen te gebruiken. Vervolgens proberen we deze snoeren “weg te werken” door ze onder het tapijt leggen zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Daarnaast wordt er vaak over de kabels gelopen als ze voor de deur liggen.

In loop der tijd kan de isolatie van een verlengsnoer beschadigd raken waardoor er mogelijk een slecht geleidende aardfout ontstaat. De aardlekschakelaar biedt extra veiligheid omdat deze al bij een kleine lekstroom zichzelf uitschakelt. Op dat moment staat er geen spanning meer op het apparaat en kunt u het gewoon aanraken zonder een schok te krijgen.

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

Een aardlekschakelaar is overigens niet hetzelfde als een aardlekautomaat. Het verschil tussen deze componenten is dat de installatieautomaat achter een de schakelaar wordt aangesloten, terwijl een aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

Vragen of hulp nodig?

Neem contact met ons op

Wij sturen bij spoed direct een erkend elektricien bij je langs.

Heb je een opdracht?

Vul vrijblijvend ons opdrachtformulier in

Opdrachtformulier