Onze diensten

Aardlekstoringen verhelpen?

SnoWi verhelpt snel uw aardlekstoring!

Een aardlekbeveiliging, oftewel een aardlekschakelaar, komt voornamelijk voor in huisinstallaties als een secundaire beveiliging. Deze beveiligt de installatie tegen drie gevaren: direct aanrakingsgevaar, indirect aanrakingsgevaar voor de mens en brandgevaar door lekstroom.

Veel woningen hebben niet genoeg stopcontacten op de juiste plaatsen. Vaak wordt dit opgelost met verlengsnoeren en contactdozen, wat risico’s met zich meebrengt. Mensen realiseren zich vaak niet dat een verlengsnoer beschadigd kan raken, wat kan leiden tot een slecht geleidende aardfout. De aardlekschakelaar biedt extra veiligheid door zichzelf uit te schakelen bij een kleine lekstroom. Hierdoor staat er geen spanning meer op het apparaat en kunt u het veilig aanraken zonder een schok te krijgen

De drie gevaren

  1. Direct aanrakingsgevaar:
    Dit ontstaat wanneer men direct met de spanning in aanraking kan komen zonder dat deze spanning beveiligd is door een isolerende of geaarde omhulling.
  2. Indirect aanrakingsgevaar:
    Bij indirect aanrakingsgevaar is er, in tegenstelling tot direct aanrakingsgevaar, sprake van een geaarde metalen omhulling. Wanneer de metalen omhulling niet voldoende geaard is, kan deze bij een aardsluiting onder hoge spanning komen te staan. Aardsluiting ontstaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of vaatwasser, de toevoerdraad van de stroom in contact komt met de metalen behuizing.
  3. Brandgevaar:
    Men denkt vaak dat brand veroorzaakt wordt door kortsluiting. Deze informatie is niet helemaal correct, want in de meeste gevallen is er sprake van een kleine overbelasting of een aardlekstroom.

Hoe een aardlekstoring op te lossen

Het oplossen van een aardlekstoring vereist zorgvuldigheid en kennis van elektrische installaties. Volg de onderstaande stappen om een aardlekstoring veilig op te lossen:

  1. Schakel de aardlekschakelaar uit:
    Dit voorkomt verdere schade en verhoogt de veiligheid.
  2. Identificeer de bron van de storing:
    Controleer welke apparaten zijn aangesloten en welke apparaten recentelijk zijn toegevoegd. Koppel alle apparaten los.
  3. Controleer de apparaten afzonderlijk:
    Sluit elk apparaat één voor één aan om te zien welke de storing veroorzaakt. Dit kunt u doen door de aardlekschakelaar weer in te schakelen na het aansluiten van elk apparaat.
  4. Inspecteer de bekabeling:
    Zoek naar zichtbare tekenen van schade aan kabels, zoals slijtage of blootliggende draden. Vervang beschadigde kabels onmiddellijk.
  5. Test de aardlekschakelaar:
    Als de schakelaar niet goed werkt, kan deze zelf defect zijn. In dat geval moet deze vervangen worden.
  6. Raadpleeg een professional:
    Als u de oorzaak van de storing niet kunt vinden of als u twijfelt over uw eigen veiligheid, neem dan contact op met een erkende elektricien.

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

Een aardlekschakelaar is niet hetzelfde als een aardlekautomaat. Het verschil tussen deze componenten is dat de installatieautomaat de installatie beveiligt tegen kortsluiting, overbelasting en piekspanning, terwijl een aardlekautomaat uitgebreider is omdat deze een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

Voorkom toekomstige aardlekstoringen

  • Regelmatige inspecties:
    Laat uw elektrische installatie regelmatig inspecteren door een erkende elektricien om vroegtijdige problemen te identificeren en op te lossen.
  • Gebruik kwalitatieve apparatuur:
    Gebruik apparaten en kabels van hoge kwaliteit om de kans op storingen te minimaliseren.
  • Vermijd overbelasting:
    Gebruik voldoende stopcontacten en vermijd het gebruik van te veel verlengsnoeren en contactdozen.

Door deze stappen te volgen, kunt u niet alleen bestaande aardlekstoringen oplossen, maar ook toekomstige problemen voorkomen. Indien u zelf de aardlekstoring niet kunt traceren en oplossen, kunt u ons benaderen. Wij komen direct bij u langs om u te helpen of een advies op maat te geven. Onze elektriciens kunnen meestal binnen een uur alle storingen detecteren en in 99 procent van de gevallen ook oplossen. Neem direct contact met ons op voor extra hulp.

Vragen of hulp nodig?

Neem contact met ons op

Wij sturen bij spoed direct een erkend elektricien bij je langs.

Heeft u een opdracht?

Vul vrijblijvend ons opdrachtformulier in

Opdrachtformulier