/var/www/html/snowi/domains/snowi-storingsdienst.nl/public_html/wp-content/themes/snowi-storingsdienst.nl/page.php

De zekering: een belangrijk onderdeel

 

Een zekering zorgt ervoor dat de stroom onderbroken wordt wanneer de maximale stroomsterkte wordt overschreden. Deze beveiliging wordt ook wel smeltveiligheid, stop of smeltzekering genoemd. Smeltveiligheden zijn onder te verdelen in drie groepen: hoogspanning, laagspanning en apparaat zekeringen.  

 
U kent vast wel de bekende keramische zekeringen van vroeger waar het kleine dopje van afsprong. Deze zekeringen konden eenmalig gebruikt worden, maar tegenwoordig wordt er voornamelijk gewerkt met automatische schakelaars die makkelijk teruggezet kunnen worden. 
 

Moderne, kleinere zekeringen zijn gemaakt van glas of kunststof en bevat een elektrisch geleidende draad of band van koper of zilver. Wanneer het lagere stroomsterktes betreft bestaat een zekering uit een metaalmengsel. Daarnaast zijn ze gevuld met een blusmiddel. Op het middelpunt van de smeltdraad zit een druppeltje lood en/of tin zodat de stroomonderbreking vertraagd wordt. 

zekering


Bij kortsluiting of overbelasting smelt de smeltdraad van de zekering door waardoor de elektriciteit wordt onderbroken. Dit voorkomt dat er op andere plekken in de stroomkring warmte ontstaat, dat brand kan veroorzaken.   


Een zekering van 16 ampère heeft een vermogen van 3.680 Watt. Het is wettelijk vastgesteld dat er per groep maximaal 80% van de totale capaciteit belast mag worden. Wanneer onze elektricien uw groepen verdeeld wordt hier altijd rekening mee gehouden.


 

Referenties

  • Zekering

Laat uw meterkast tijdig inspecteren

Wist u dat brandschade niet altijd vergoed wordt als uw elektra installatie niet is goedgekeurd? U dient eens in de vijf jaar uw meterkast te laten inspecteren en certificeren door een erkende... Lees meer...