/var/www/html/wp-content/themes/snowi-storingsdienst.nl/page.php

Ideale groepenverdeling voor een eengezinswoning

 

 

Wat is een groepenverdeling?

 

Een groepenverdeling is de verzamelnaam van alle stopcontacten, lichtpunten en schakelaars die met elkaar verbonden zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van één gemeenschappelijke zekering op één aardlekschakelaar.  

 

 

Verschillende typen en uitbreiding van uw groepenkast

 
In de meeste gevallen zijn alle groepen aangesloten op een hoofdzekering van 25 of 35 ampère. Groepenkasten zijn onder te verdelen in twee typen; 1 fase en 3 fase.  Het is belangrijk om te weten wat voor soort groepenkast u nodig heeft. Dit hangt af van het aantal apparaten dat u tegelijkertijd wilt aansluiten en gebruiken. 

 
Het is mogelijk om een 1 fase groepenkast ombouwen naar 3 fase groepenkast zodat u meer Wattage kunt generen. Wilt u een elektrische kookplaat of jacuzzi aansluiten?  Dan biedt een 3 fase groepenkast uitkomst. Twijfelt u of een apparaat meer stroom verbruikt dan de standaard 230 Volt? Lees dan de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken met SnoWi voor deskundig advies. 
 

Een 3 fase groepenkast kunt u uitbreiden door middel van een krachtgroep. Dit is een 3-polig + nul automaat die geschikt is voor een krachtaansluiting. Deze automaat wordt aangesloten achter een 4-polige aardlekschakelaar. SnoWi zeer vakkundig en kan uw groepenkast in een handomdraai ombouwen of uitbreiden naar het gewenste type.  

 

 

 

 

 

Welk type groepenkast heeft u?

 
Nu vraagt u zich af; is er een 1 fase of een 3 fase groepenkast geïnstalleerd? Het verschil tussen een 1 fase en een 3 fase groepenkast kunt u herkennen aan een aantal dingen. 

 
Ten eerste kan er géén krachtgroep in een 1 fase groepenkast zitten, in tegenstelling tot een 3 fase installatie. Hierbij zijn twee draden onder de groepenkast te zien. U kunt ervan uit gaan dat u een 3 fase groepenkast heeft als er vier draden te zien zijn.  
 

Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar. 
 

SnoWi is gespecialiseerd in het installeren en vervangen van groepenkasten. Wij adviseren u graag over het plaatsen of vervangen van een nieuwe 1 fase- of 3 fase groepenkast. Aangezien wij een erkend installatiebedrijf zijn kunnen wij zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten op een professionele en veilige manier voor u installeren. Wij werken met hoogwaardige producten van ABB en Hager; kwaliteit gegarandeerd. Onze ervaren elektricien sluit voor u de groepenkast aan zodat u veilig met al uw elektrische apparatuur kunt werken! 

 

 

Tijd voor vernieuwing

 

Als de installatie ongewijzigd blijft zijn er geen aanpassingen nodig. Bij uitbreiding of vervanging dient de installatie te voldoen aan de laatste installatienormen (NEN 1010).  
 

  • De groepenkast dient voorzien te zijn van een hoofdschakelaar 
  • De groepenkast dient voorzien te zijn van minimaal twee aardlekschakelaars 
  • Geen onderscheid tussen "droge" en "natte" groepen 
  • Maximaal vier groepen per aardlekschakelaar 
  • Heeft u een nieuwe groep laten aanleggen? Beveilig deze door middel van aardlekschakelaar 

 
Sinds 1975 is het verplicht om aardlekschakelaars te plaatsen in nieuwe geplaatste installaties. Aardlekschakelaars zijn ook verplicht als er wijzigingen in de groepenkast zijn aangebracht.  

 

 

 

 

 

Hoeveel groepen u nodig heeft

 

Om al uw apparaten aan te kunnen sluiten heeft u minimaal acht groepen in uw meterkast nodig. De ideale verdeling van een groepenkast die geplaatst is in een eengezinswoning ziet er als volgt uit: 
 

Groep 01 – Woonkamer 

Groep 02 –  Keuken 

Groep 03 – Slaapkamer en zolder 

Groep 04 – Garage en buitenverlichting 

Groep 05 – Wasmachine

Groep 06 – Wasdroger 

Groep 07 – Vaatwasser

Groep 08 – Combimagnetron

 

Wanneer u meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken is het mogelijk dat de groepenkast overbelast raakt. Het gaat voornamelijk om zware apparaten zoals de wasmachine of een elektrische oven. Wanneer de groepenkast overbelast raakt zorgen de zekeringen of automaat ervoor dat de stroom wordt onderbroken zodat de schade beperkt blijft.  

 
Daarnaast móeten energievretende apparaten op een aparte groep aangesloten zijn. Hieronder vindt u een overzicht: 

 

SnoWi Klantenservice

          24uurs Elektro Hulp Dienst

 

24/7 tot uw dienst!

 

 

Elektricien nodig? Of wilt u een second opinion?

Bent u thuis aan te klussen en komt u er niet meer uit? Of heeft u een huis gekocht en wilt dat opknappen? U wilt nieuwe lampen hangen in uw woning? Onze elektricien staat graag voor u klaar om u te... Lees meer...

Zekering doorgeslagen?

Schakel de stroom pas in als de oorzaak van het defect is verholpen. Weet u niet welk apparaat de zekering heeft doen doorslaan? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten en maak de zekering in... Lees meer...

Laat uw meterkast tijdig inspecteren

Wist u dat brandschade niet altijd vergoed wordt als uw elektra installatie niet is goedgekeurd? U dient eens in de vijf jaar uw meterkast te laten inspecteren en certificeren door een erkende... Lees meer...