/var/www/html/wp-content/themes/snowi-storingsdienst.nl/page.php

Moet de wasmachine op een aparte groep worden aangesloten?

 

 

Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken. Als de wasmachine niet naar behoren werkt of stilvalt, wordt met aarding de kans op een elektrische schok verminderd doordat de elektrische stroom weg kan vloeien. Daarnaast mag u geen andere elektrische apparaten op deze groep aansluiten.  


 

 

 

 

Wasmachine en wasdroger combineren

 

De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden. Doet u dit wel, dan bestaat de kans dat uw verzekeringsmaatschappij uw schadeclaim afwijst wanneer er sprake is van een onveilige installatie. Het is daarom van belang dat uw elektrische installatie voldoet aan de NEN 1010-installatienormen, gesteld door het Nederlands Normalisatie Instituut. Wilt u weten wat deze normen inhouden? Neem dan contact op met onze helpdesk of uw verzekeringsmaatschappij.   
 

 

 

 

Hoe kunt u alsnog de wasmachine en wasdroger veilig combineren?


Het komt vaak voor dat de wasdroger op dezelfde groep moet worden aangesloten omdat de twee apparaten voor het gebruiksgemak naast of op elkaar geplaatst worden. Een combiregelaar is een veilige oplossing. Door deze regelaar wordt het vermogen beperkt tot een maximum wanneer beide apparaten in gebruik zijn. De droger wordt dan (tijdelijk) uitgeschakeld en gaat weer verder als de wasmachine klaar is. Moderne wasdrogers stoppen volledig met draaien. Is dit het geval, dan kunt u de combiregelaar als extra beveiliging toepassen. 

 

 

     

 


 
Wanneer de wasmachine in de badkamer wordt geplaatst maakt de installateur gebruik van een tweepolige trekschakelaar. Wellicht niet de meest oogstrelende manier, maar wel een zeer veilige methode omdat er geen stroom op de wasmachine staat wanneer u de schakelaar gebruikt. 


Op de schakelaar wordt een 4-dradige kabel aangesloten (4x 2,5 mm2). In deze kabel zitten 2 stroomdraden en twee aarddraden. Beide aarddraden worden op de aardklem in de schakelaar aangesloten. De kabel moet vrij van de vloer hangen en dient op ca. 10 cm onder de schakelaar aan de muur bevestigd te worden. Als u in deze situatie een wasdroger wilt aansluiten dient u te kiezen voor een speciaal daarvoor bestemde keuzeschakelaar die of de wasmachine of de wasdroger van stroom voorziet. 

 

 

Het snoer is te kort!
 

Het kan ook voorkomen dat het snoer van uw wasmachine of -droger te kort is. Het is raadzaam om een erkend elektricien of onderhoudstechnicus in de arm te nemen voor deskundig advies.  Het is mogelijk dat de garantie van uw wasmachine vervalt wanneer hier aanpassingen aan wordt gedaan. Dit geldt ook wanneer u een passend stopcontact moet laten installeren of als de stekker of het snoer beschadigd is. Een erkend elektricien weet precies wat er moet gebeuren om uw wasmachine of -droger veilig aan te sluiten*. Wilt u uw wasmachine op een aparte groep laten aansluiten? Neem dan contact op met onze erkende elektricien voor een afspraak. U kunt natuurlijk ook het online opdrachtformulier invullen. 

 

*LET OP: De elektriciens van SnoWi mogen de wasmachine zelf niét aansluiten 

 
Wilt u er zeker van zijn dat uw elektrotechnische installatie voldoet aan de installatienormen? Dan kunt u een NEN 1010 woninginspectie bij ons aanvragen. Betreft het een bedrijf zullen wij de NEN 3140 bedrijfsvoering toepassen. Deze inspectie zal worden uitgevoerd door een van onze NEN 1010 en NEN 3140 gecertificeerde elektriciens. Op onze keuring en inspectie pagina kunt u meer informatie vinden. 

 

Elektricien nodig? Of wilt u een second opinion?

Bent u thuis aan te klussen en komt u er niet meer uit? Of heeft u een huis gekocht en wilt dat opknappen? U wilt nieuwe lampen hangen in uw woning? Onze elektricien staat graag voor u klaar om u te... Lees meer...

Installatienormen NEN 1010

De NEN 1010 norm bevat veiligheidsbepalingen voor de laagspanningsinstallaties. Deze norm wordt uitgegeven door het Nederlands Normalisatie-instituut en is samengesteld door de normalisatiecommissie... Lees meer...